Казуо Ишигуро предупреждава: млади автори се самоцензурират от страх“. Те прибягват до самоцензуриране, защото се

...
Казуо Ишигуро предупреждава: млади автори се самоцензурират от страх“. Те прибягват до самоцензуриране, защото се
Коментари Харесай

Културата на отхвърляне създава страх и автоцензура

Казуо Ишигуро предизвестява: млади автори се самоцензурират от „ боязън “. Те прибягват до самоцензуриране, тъй като се тормозят от тролове и се притесняват да не станат жертви на „ културата на отрицанието “. В ново изявление за Би Би Си носителят на Нобелова премия за литература от 2017 година, предизвести, че „ атмосферата на боязън “ пречи на някои писатели да пишат това, което желаят: „ Може би имат право да считат, че кариерата им е нежна, а репутацията им още по-крехка и да не се осмеляват да рискуват ".

Културата на отхвърляне  (cancel culture) е необятно публикувано събитие в епохата на обществените медии, при което ревностни деятели потискат свободния продан на отзиви, призовавайки за протест и подвеждайки хората, че приказват погрешно.  " Особено се опасявам за младото потомство писатели - сподели Ишигуро, чиито творби включват " Остатъкът от деня ", " Неутешимите " и " Погребаният исполин ". - Хиляди анонимни активисти може да ви нападат онлайн и да ви причинят неприятности. Намирам тази обстановка за рискова. "

Коментарите му идват след поредност от разногласия за свободата на словото и поредност писатели, станали жертви на „ отменяне “ или изправяни пред заплахи работата им да бъде бойкотирана. Сред утвърдените имена, потърпевши от cancel culture са Дж. К. Роулинг, Джули Бърчил и Джанин Къминс. Сър Казуо обаче, получил рицарско звание през 2019 година, не се тормози за себе си. „ Мисля, че съм в привилегировано и релативно предпазено състояние, тъй като съм утвърден създател, на възраст съм и имам репутация. Но това може и да е илюзия. “

 

Пишете за всичко и за всеки  

Ишигуро е изключително несъгласен с концепцията за културната апроприация - концепцията, че създателят няма морално право да разказва персонажи от други расови, полови и културни групи и да им приписва своята визия за живота.  " Разбира се, дискусията относно присвояването не възниква на празно място. Авторът би трябвало да е проучил това, за което написа, и да се отнася до своите герои почтено. Бих могъл да избягам от описването на това, което не разбирам. Но съм уверен, че човек може са разбере всичко с мозъка си “.

" От ранна възраст пиша от позиция на хора, които са разнообразни от мен. Първият ми разказ беше написан от името на жена ", споделя писателят, който е роден в Япония, само че живее в Англия от 5-годишен. Ишигуро говори за „ Блед аспект към хълмовете “, дебютния му разказ, оповестен през 1982 година Той споделя историята на японка, която се пробва да се оправи със самоубийството на щерка си. 

 

Роботите идат

Интервюто е във връзка новия му разказ „ Клара и слънцето “. Той разказва историята на робот със слънчеви акумулатори, който наподобява, движи се и се държи като човек, и неговото другарство с едно малко момиче. Действието се развива в несигурно бъдеще, роботите са толкоз елементарни, колкото велосипедите, а генното инженерство е норма. " Не бих определил романа като фантастика ", казва сър Казуо.  „ Всъщност не съм си измислял доста. Не съм написал една от тези истории за някакъв подъл, злокобен робот, който завладява света “.

Според него изкуственият разсъдък " ще донесе големи изгоди ".  Въпреки това призна, че има и известни резерви.  „ Мисля, че моментът, в който някоя стратегия напише разказ, който може да ме разплаче, ще сме  преминали забележителна граница. "

„ А скоро по-късно ще може и да провежда политически акции, доста по-ефективни, в сравнение с са прави досега.  " И в действителност ИИ може да излезе със идната огромна концепция, концепция като комунизма, нацизма или капитализма... Тогава към този момент ще е доста мъчно за хората да управляват обстановката.  А аз ще остана без работа “, каза Ишигуро. Но „ до тогава ще има доста по-големи проблеми, за които да се притеснявате “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР